Főoldal>Sajtószoba>Négy kiemelkedő teljesítményű vállalkozást díjazott a NESsT és a Citi Magyarország a 2012/2013. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenyükben
2013. szeptember 5.

group
A díjazottak összesen 41 ezer dollár értékben kapnak támogatást társadalmi vállalkozásuk elindításához vagy továbbfejlesztéséhez, és válnak jogosulttá üzleti tanácsadásra
A Réthy Fashion Kft., a Családbarát Város Szociális Szövetkezet, a Li-Ko 97’ Kft. és a BEN-Team Bt. kiemelkedő teljesítményét díjazták a 2012/2013. évi NESsT–Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programban. A vállalkozások képviselői szeptember 4-én vették át a legjobb társadalmi vállalkozásnak járó díjat Aftab Ahmedtől, a Citi Magyarország elnök-vezérigazgatójától és Horváth Annától, a NESsT magyarországi vezetőjétől.
Aftab Ahmed, a Citi Magyarország elnök-vezérigazgatója a díjátadón elmondta: „A Citi társadalmi felelősségvállalási programjainak szerves része az olyan vállalkozások fejlesztése, amelyek üzleti tevékenységük során kiemelt hangsúlyt helyeznek egy-egy társadalmi probléma megoldására. Azáltal, hogy a társadalmi vállalkozásokat támogatjuk a fenntartható működés megvalósításában, egyben új munkahelyek, illetve kereseti lehetőségek megteremtéséhez is hozzájárulunk.”
Tizenöt társadalmi vállalkozás vett részt a NESsT tíz hónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési képzésben, valamint személyre szabott tanácsadásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel javíthatják pénzügyi lehetőségeiket, és elősegíthetik társadalmi céljaik megvalósítását. A NESsT és a Citi a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő három vállalkozást jutalmazta összesen 21 ezer dollár értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk beindításához, illetve vállalkozásuk továbbépítéséhez. Velük együtt összesen négy vállalkozás került be a NESsT Portfólióba, ahol egy éven át üzleti tanácsadásban és további készségfejlesztésben részesülnek, amelynek összértéke meghaladja a 20 ezer dollárt.
Horváth Anna, a NESsT magyarországi vezetője elmondta: „Nagyon örültünk, hogy az idei program résztvevői is igen nagy lelkesedést és elkötelezettséget mutattak a felkészülés és a tanulás hónapjaiban. Nehéz volt a döntést meghozni, de úgy érzem, hogy jól választottunk, hiszen a négy díjazott vállalkozás amellett, hogy valóban magas színvonalú üzleti tervet készített, egyben a társadalmi hatás tekintetében is igen jelentős potenciállal rendelkezik. Mégpedig a programunk által leginkább támogatott területen, amely a hátrányos helyzetű és alacsony jövedelmű társadalmi csoportok segítése akár a foglalkoztathatóságuk növelésén, akár megélhetési lehetőségeik javításán, akár a technológiai megoldásokhoz való hozzáférésük elősegítésén keresztül.”
Réti Éva, a díjat nyert Réthy Fashion Kft. képviselője így foglalta össze véleményét a programról: „Nagyra értékeljük a NESsT és a Citi munkatársainak szakmai segítségét, amit a program tíz hónapja alatt kaptunk. A közös munka révén sikerült beazonosítani erősségeinket és gyengeségeinket, és olyan stratégiát tudtunk kialakítani, amelynek segítségével reményeink szerint társadalmi vállalkozásunk fenntartható növekedésnek indulhat.”
A 28 citis önkéntes fontos feladatot látott el a program folyamán: az üzleti tervek értékelőiként és a vállalkozások mentoraiként működtek közre.
A NESsT–Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program a Citi Alapítvány támogatásával valósul meg, s a 2013/2014. évi program és versenypályázat meghirdetésével szeptemberben tovább folytatódik.
A díjazott – finanszírozásban és egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozások:
Réthy Fashion Kft. (Budapest) – díj: 7 ezer dollár. A Réthy Fashion Kft. egyedi tervezésű, divatos és kedvező árú ruházati termékeket készít kidobásra ítélt farmeranyagok újrahasznosításával. A ruhaanyagok összegyűjtését és válogatását hátrányos helyzetű munkavállalók végzik.
Családbarát Város Szociális Szövetkezet (Budapest) – díj: 7 ezer dollár. A szociális szövetkezet egy családbarát kávézó megnyitásához és elindításához kapja a támogatást. A Budapest szívében található kávézóban olyan képzéseket tartanak majd, amelyek kifejezetten a kismamáknak segítenek a munkaerőpiacra való visszatérésben és a sikeres beilleszkedésben, az ehhez szükséges készségek fejlesztése révén.
Li-Ko 97’ Kft. (Vác) – díj: 7 ezer dollár. A társadalmi vállalkozás kísérleti projektje keretében egy egyszerű jelrendszer bevezetését tervezi Vác városában, amely mozgásukban korlátozottaknak nyújt segítséget a közterek és középületek megközelítésében. A helyi üzlettulajdonosoknak kínált szolgáltatás egyaránt magában foglalja a bejárást, az információnyújtást, a tanácsadást és a jelzések kihelyezését.
További díjazott – egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozás:
BEN-Team Bt. (Budapest) – A BEN-Team kézműves csokoládéüzem beindítását tervezi, ahol autista munkavállalókat alkalmaz. Emellett lehetőséget biztosít arra, hogy az autizmussal élő emberek az üzemben gyakornoki program keretében ismerkedjenek a munka világával, és fedezzék fel saját képességüket az alkalmazkodásra és az integrációra.
További információ a Citi Magyarország befektetési termékeiről és szolgáltatásairól a www.citibank.hu internetes honlapon olvasható.

A Citi Magyarország több mint huszonhét éve áll az innováció élén a hazai bankpiacon, napjainkban pedig egyedülálló globális bankként szolgálja ki nagyvállalati, kkv- és lakossági ügyfeleit Magyarországon. Világszínvonalú, innovatív termékei és szolgáltatásai közé tartoznak a globális tranzakciós szolgáltatások, a letétkezelés, a vállalati és befektetési banki szolgáltatások, a vállalati hitelek és treasury-szolgáltatások, a számlavezetési és befektetési szolgáltatások, a hitelkártyák, a biztosítások és a személyi hitelek. A Citigold üzletágban magasan képzett személyi bankárok nyújtanak privátbanki szolgáltatásokat az erős pénzügyi háttérrel rendelkező ügyfelek számára. A Citi Magyarország többcsatornás értékesítési hálózata bankfiókokból, a Citibank Online internetes banki szolgáltatásból, a 24 órás CitiPhone telefonos ügyfélszolgálatból, valamint az üzletkötőkből áll.

A Citi vezető globális bankként körülbelül kétszázmillió lakossági, vállalati, állami és intézményi ügyfelet szolgál ki világszerte több mint százhatvan országban és közigazgatási területen. A Citi a pénzügyi termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja ügyfelei számára, beleértve a lakossági banki szolgáltatásokat, a hiteleket, a vállalati és a befektetési szolgáltatásokat, az értékpapír-kereskedelmet, illetve a tranzakciós szolgáltatásokat és a vagyonkezelést.

Blog: http://new.citi.com

A Citi Alapítványról

A Citi Alapítvány világszerte elkötelezetten támogatja a hátrányos helyzetű egyének és családok gazdasági lehetőségeinek bővítését, illetve a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférésüket, hogy segítséget nyújtson életszínvonaluk növeléséhez. A Citi Alapítvány globális támogatási stratégiájában kiemelkedő szerepet kap a mikrofinanszírozás, a vállalkozásfejlesztés, a fiatalok oktatása és önfenntartásra való felkészítése, a pénzügyi oktatás és képzés, valamint a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés biztosítása. A Citi Alapítvány a mikrofinanszírozás, valamint a vállalkozásfejlesztés területén működő partnereivel együtt támogatja a környezetvédelmi programok és innovációk megvalósítását. További információ a www.citifoundation.com címen található.

A NESsT-ről

A NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémáira nyújt megoldást fenntartható társadalmi vállalkozások támogatása és fejlesztése révén. A tíz országban (Magyarország, Csehország, Horvátország, Románia, Szlovákia, illetve Argentína, Brazília, Chile, Ecuador és Peru) ötven munkatárssal működő NESsT a társadalmi vállalkozások katalizátora, pénzügyi támogatást és szervezetfejlesztési tanácsadást nyújtva a szervezeteknek.1997-es alapítása óta több mint nyolcmillió dollárt fektetett be a társadalmi vállalkozásokba, valamint mintegy 3300 társadalmi vállalkozást képzett és fejlesztett negyven országban. Jelenleg hetvenhárom társadalmi vállalkozás van a globális NESsT Portfólióban. További információ a www.nesst.org címen található.
Médiakapcsolatok
A Citi Magyarország részéről: A NESsT részéről:
Hencz Éva Tel: (06-1) 374-5184 Horváth Anna Tel: (06 1) 267-0231
ügyvezető igazgató Mobil: 06 30 250-7473 vállalkozásfejlesztési menedzser