Biztonságos kártya használat - Jó tanácsok a biztonságos bankoláshoz


Bankkártyája és bankszámlája pontosan olyan, mint a pénztárcája vagy a személyi igazolványa. Vigyázzon rá, ne adja oda senkinek, ne is bízza senkire, mert tudta nélkül egy pillanat alatt visszaélhetnek vele!

Hogyan előzhetők meg a hitelkártyával való visszaélések?

Készpénzfelvételkor alaposan nézze meg, hogy az automatán, a mellette található brosúrák tároló dobozán, a fenti világítótesten vagy kártyabemeneti nyíláson, billentyűzeten és bankjegykiadó nyíláson van-e bármilyen szokatlan tárgy, megrongált egység, újdonság! Amennyiben átalakítást, rongálást észlel, vagy bármilyen gyanús külső tartozékot lát a készpénzkiadó automatán, ne használja azt, hanem azonnal értesítse a készüléket üzemeltető bankot vagy társaságot! Olvassa tovább!

Internetes és mobiltelefonnal történő hitelkártyás csalások megelőzése

Telefonon történő megkeresések alkalmával - nyereményjáték, egyéb akciók, tárgynyeremények -, értesítést kapnak jövőbeni jutalomról, és ennek kapcsán illetéktelen személyek kérhetik az Ön személyes adatait (bankkártyaszám, PIN kód, telefonos PIN kód, online azonosító, jelszó). Kérjük, soha, semmilyen körülmények között ne adja ki az azonosítókat! Olvassa tovább!

Hogyan védheti meg személyes adatait?

Mindig győződjön meg arról, hogy a PIN kód megadásakor senki sem áll Ön mögött! A PIN kód beütése mindig úgy történjen, hogy azt semmilyen irányból ne láthassák (célszerű a billentyűzet használata során a klaviatúrát a másik tenyérrel eltakarni)! Olvassa tovább!

Mit tesznek a bankok a biztonságos hitelkártya-használat érdekében?

A biztonságosabb hitel- és egyéb kártyahasználat kapcsán a bankok a SEPA (Single Euro Payments Area - Egységes Euro Pénzforgalmi Térség) rendszeréből eredő követelmény alapján bevezetik a bankkártyákon a chip funkciót, amelynek során a vásárlások zömében PIN kódos azonosítás szükséges. A mágnescsíkos tranzakciótípusnál ez korszerűbb, fejlettebb és biztonságosabb technológia. Olvassa tovább!

Mi a teendő elveszett vagy ellopott kártya esetén?

Ha bármilyen gyanús eseményt észlel a bankautomatáknál, a kereskedői kártyaelfogadáskor, vagy az interneten, kérjük, azonnal jelentse azt a bank telefonos ügyfélszolgálatának. Olvassa tovább!