Sajtószoba
Archív sajtóközlemények
kapcsolódóoldalak

Citibank / Sajtószoba / Sajtószoba Archívum - 2009

A Citi törzsrészvényre váltja át elsőbbségi részvényeit, ezzel akár 81 milliárd dollárra növelve részvénytőkéjét

A tranzakció nem igényel további befektetést az USA kormánya részéről

2009. február 27. - New York

A Citi ma bejelentette az elsőbbségi részvényeinek törzsrészvényekre történő átváltását, mely jelentős mértékben megnöveli a vállalat részvénytőkéjét anélkül, hogy ez további befektetést kívánna az USA kormánya részéről. A tranzakció célja, hogy a Citi részvénytőkéjét olyan szintre növelhessék, amely megszünteti a bizonytalanságot és visszaállítja a vállalatba vetett befektetői bizalmat.

A Citi maximálisan 27,5 milliárd dollárnyi meglévő elsőbbségi részvényt és Trust Preferred Securities-t (bankholding társaság által, szakosodott saját befektetési érdekeltségén keresztül kibocsátott, adósságot és tulajdonrészt is megtestesítő speciális értékpapír, TruPS) vált át törzsrészvényre, 3,25 dolláros darabonkénti konverziós árfolyamon. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya az átváltott részvényekkel azonos értékben, de maximálisan 25 milliárd dollár névértékben fog átváltani elsőbbségi részvényt, ugyanezen az árfolyamon.

Vikram Pandit, a Citi vezérigazgatója elmondta: „A részvényátváltással egyetlen célunk az, hogy megnöveljük részvénytőkénket. Azzal együtt, hogy úgy véljük, továbbra is a Tier 1 tőkemegfelelési mutató a bankok pénzügyi erejének legfontosabb mérőfoka, felismertük, hogy a piacok a részvénytőkét (Tangible Common Equity - TCE) is fontos mutatószámnak tekintik. Ez a tranzakció, mely az USA adófizetői részéről semmilyen többletbefektetést nem igényel, nem jelenti a Citi stratégiájának, működésének vagy irányításának bárminemű megváltoztatását. Ügyfeleinket és üzleti partnereinket nem érinti ez a lépés, ezután is azt a magas színvonalú szolgáltatást nyújtjuk számukra világszerte, amit a Cititől joggal elvárnak.”

A vállalat részvénytőkéje a negyedik negyedéves 29,7 milliárd dollár értékről akár 81 milliárd dollárra is emelkedhet ennek az ügyletnek köszönhetően. Ez a maximum az összes érintett, mintegy 27,5 milliárd dollárnyi elsőbbségi értékpapír átváltása esetén érhető el. A Citi Tier 1 tőkemegfelelési mutatóját, - mely 2008. december 31-én 11,9 százalék volt, mely a nagybankok között az egyik legmagasabbnak számít, - ez az intézkedés nem módosítja.

Maximális átváltás esetén az USA kormánya a Citi által kibocsátott törzsrészvényeinek körülbelül 36 százalékát tulajdonolhatja, míg ez az arány a jelenlegi részvényesekre együttesen kb. 26 százalék lehet. A befektetők új részesedését az átváltás után határozzák meg.

A Citi az alábbiak átváltását ajánlja:

• ideiglenes részvényeket és warrantokat magántulajdonban lévő konvertibilis elsőbbségi részvényekre,
  • ideiglenes részvényeket és warrantokat az USA-kormány tulajdonában lévő elsőbbségi részvényekre,
  • törzsrészvényeket a tőzsdei forgalmon kívüli tulajdonban lévő konvertibilis és nem-konvertibilis elsőbbségi részvényekre.

Az ideiglenes részvények törzsrészvényekké alakulnak, a tranzakcióhoz szükséges további törzsrészvények tulajdonosainak felhatalmazásától függően. Az ideiglenes részvények tehát a törzsrészvényekkel egyenértékűek. A warrantok jogosulttá teszik azok tulajdonosait, hogy 0,01 dolláros részvényenkénti áron vásároljanak a Citi törzsrészvényeiből, amennyiben a fentiekben hivatkozott részvényesi felhatalmazás nem áll rendelkezésre. Részvényesi felhatalmazás hiányában az ideiglenes részvények 9 százalékos osztalékot fizetnek, amely osztalékarány negyedévente növekszik.

Az USA-kormány átváltásain kívüli átváltási ajánlat minden elsőbbségi részvénytulajdonosra vonatkozik, kivéve a Trust Preferred Securities tulajdonosait. A Government of Singapore Investment Corporation Pte Ltd., a HRH Prince Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud, a Capital Research Global Investors, a Capital World Investors és más befektetők azt nyilatkozták, hogy részt fognak venni az átváltásban. A részvételi aránytól függően a Trust Preferred Securities (TruPs) és az Enhanced Trust Preferred Securities (ETruPs) tulajdonosai is jogosultak lehetnek arra, hogy részt vegyenek az átváltásban.

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya meglévő elsőbbségi részvényeinek azon részét, amelyet nem vált át törzsrészvényre, új Trust Preferred Securities-é konvertálja. Ezek a részvények 8 százalékos éves kamatszelvénnyel rendelkeznek majd.

Ezekhez a tranzakciókhoz kapcsolódóan a Citi felfüggeszti az elsőbbségi részvényei utáni osztalékfizetést. Ennek eredményeképpen a törzsrészvények utáni osztalékfizetés is szünetel. A vállalat azonban folytatja a Trust Preferred Securities és az Enhanced Trust Preferred Securities után járó kifizetéseket a jelenlegi árfolyamokon.

Vissza a Sajtószobába Oldaltérkép

Jon Diat