Biztonság

 1. Főoldal
 2. >
 3. Biztonság

Biztonság

Biztonságos bankolási tanácsok
Kérjük, haladéktalanul jelentse, ha banki szolgáltatásokkal kapcsolatosan bármi gyanúsat észlel:
Ha egy tranzakció ismeretlen vagy azt gyanítja, hogy számlájához illetéktelen férnek hozzá, azonnal hívja a CitiPhone Banking ügyfélszolgálatot a 06-1-288-8888-as számon. Munkatársaink a nap 24 órájában a segítségére lesznek.
Tegyen óvintézkedéseket, hogy ne váljon csalók áldozatává!
A személyes adatai egyediek és értékesek, mindig tartsa őket biztos, más által hozzá nem férhető helyen! A Citibank mindent megtesz annak érdekében, hogy az Ön személyes adatait biztonságosan tárolja, ennek érdekében rendszereinket és folyamatainkat rendszeresen fejlesztjük.
Az alábbiakban feltüntettünk néhány hasznos tanácsot, amelyek megfogadásával jelentős lépéseket tehet a csalások elkerülése érdekében:
Jelszó, PIN kód és személyes adatok védelme
Soha ne adja meg az online regisztrációhoz szükséges felhasználónevét, ill. jelszavát, ATM vagy Telefonos kódjait másnak.
A Citibank Online funkcióinak egy része Egyszer Használatos Jelszóval történő azonosítást igényel. Ezzel az SMS-ben küldött, 6 számjegyű kóddal még biztonságosabb az online bankolás, ugyanakkor érdemes a következőekre figyelni.
 • Az SMS szövege általában tartalmazza, hogy milyen funkcióhoz generálta a rendszer a jelszót és illeszkedik az internet banki funkció nyelvéhez (ha Ön magyar menüt használ, magyar értesítést küldünk).
 • Citibank Online-ba történő belépéshez soha nem kérünk Egyszer Használatos Jelszót.
 • Kérjük, hogy jelszavait (PIN kód, Egyszer Használatos Jelszó), ne ossza meg másokkal, azokat a bank kollégái sem kérhetik el Öntől még beazonosítást követően sem.
 • Ha bármi gyanúsat észlel az értesítéssel kapcsolatban, kérjük hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06-1-288-8888-as telefonszámon.
Hangsúlyozzuk, hogy a Citibank Online internetes banki és Citibank Mobilbank rendszerünk semmiképpen nem kér Egyszer Használatos Jelszót a rendszerbe történő bejelentkezéskor, illetve munkatársaink sohasem kérik Öntől PIN kódját vagy az Egyszer Használatos Jelszót telefonon. Amennyiben ettől eltérőt tapasztalna, kérjük hívja CitiPhone Bankárainkat a 06-1-288-8888-as számon.
A maximális biztonság érdekében azt tanácsoljuk Önnek, hogy jegyezze meg PIN kódjait.
Kérjük, hogy ne írja rá Citicard bankkártyájára vagy Citibank hitelkártyájára és ne árulja el senkinek. Kódjai ne egyezzenek meg az Ön születési dátumával illetve ügyeljen rá, hogy személyes adataiból ne legyen kikövetkeztethető!
Gyakran változtassa ATM PIN-kódját
(ezt a kódot kell az ATM-nél használni), azonban ügyeljen rá, hogy ne változtassa meg a jelszavát nyilvános helyen (pl. internetes kávézókban, stb.)!
Ne tartsa magánál útlevelét és születési anyakönyvi kivonatát - se gyermekeiét - csak akkor, ha aznap szüksége van rá.
Internetes felhasználói azonosítójaként mindig bonyolult jelszavakat válasszon!
Olyan jelszavakat használjon, amelyeket mások nehezen találnának ki, és minden egyes felhasználói helyén más-más jelszót használjon!
Tartsa bankkártyáját biztonságos, mások által nem elérhető helyen és soha ne engedje, hogy a kártyát más használja.
Legyen körültekintő az ATM-eknél!
 • Takarja kezével a számlapot, amikor ATM PIN kódját beüti
 • Azonnal jelentse, ha bármi szokatlan vagy oda nem illő dolgot/készüléket észlel az ATM-en vagy környékén, illetve ha megrongálódott
 • Ne hagyja, hogy egy látszólag segítő szándékú személy a készpénzfelvételt Ön helyett intézze, vagy abban közreműködjön.
Biztonsági tippek a Citibank Online használatához
Tartózkodjon bármilyen pénzügyi, banki tranzakció elvégzésétől olyan nyilvános helyen, ahol az internet-hozzáférés bárki számára biztosított (pl: internet kávézók).
Rendkívül nehéz meggyőződni arról, hogy az ott használt számítógépeken nincs elhelyezve bármilyen olyan feltörő-program, amely által az Ön személyes, banki információit megszerezhetik. Amennyiben mégis kénytelen nyilvános helyen komputert használni, mindenképpen változtassa meg PIN-kódját azon a biztonságos számítógépen, amelyet legközelebb ilyen célból használ. Ez azért lényeges, mivel fennáll a veszélye annak, hogy hozzájuthatnak az Ön olyan lényeges adataihoz (beleértve Citicard bankkártyája, Citibank hitelkártyája számához és titkos kódjaihoz) bizonyos programok által, amelyek a mindenki számára elérhető számítógépeken futnak az Ön tudomása nélkül.
Operációs rendszerét és böngészőjét frissítse rendszeresen.
Számítógépe (mobiltelefonja, táblagépe) és így az Ön pénzügyeinek biztonsága azon is múlik, hogy letölti-e a gyártók és szolgáltatók rendszeres szoftverfrissítéseit, melyekre akár eszköze is felhívhatja figyelmét. Érdemes programjait naprakészen tartani és így a biztonsági kockázatot csökkenteni.
Gondoskodjon arról, hogy otthoni számítógépén mindig a legújabb vírusirtó szoftver fusson.
Hogy az új vírusok ellen is védelmet biztosítsanak, a vírusirtó szoftvereket, tűzfalvédelmet biztosító programokat rendszeresen frissíteni kell. Javasoljuk, hogy állítsa be gépén, hogy napi szinten ellenőrizze az elérhető frissítéseket és felajánlja azok azonnali letöltését. A rendszeres és általában gyors frissítések erősítik számítógépe védelmét a vírusokkal, kémprogramokkal és más kártékony szoftverekkel szemben.
A nyilvános internet pontokon keresztüli lekérdezések veszélyeiről, kockázatairól
Soha ne feledje, hogy a nem biztonságos WI-FI környezetben használt internet kockázatokat hordoz. Személyes adatainak ellopása, hamis oldalakra való átirányítás, vírusok letöltése, mind reális fenyegetettséget jelent. Nyilvános helyen használt WI-FI esetén győződjön meg arról, hogy biztonságos környezetben van. Ha készüléke rendelkezik Bluetooth funkcióval, de nem használja azt, kapcsolja ki ezt az alkalmazást. Bluetooth használata közben figyeljen arra, hogy csak biztonságos üzemmódban alkalmazza. Amennyiben lehetőség van rá, kizárólag a „párosított eszközöket” engedélyezze. Nyilvános helyen lehetőség szerint ne használja ezt a funkciót, megelőzve a másolás lehetőségét.
Az internet használatakor győződjön meg arról, hogy senki sem figyeli jelszó megadása közben!
Csak jó hírnevű, ismert internetes kereskedőtől vásároljon!
Mindig lépjen ki a gépből, ne csak a böngészőt zárja be, és kövesse a biztonságos kilépéshez megadott instrukciókat!
Megtévesztő e-mailek - Honlapok
Napjainkban előtérbe került az a visszaélési mód is, mely során az elkövető megkísérli megszerezni a számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait és biztonsági kódjait (PIN, T-PIN). A csalók egy elektronikus levelet küldenek az ügyfeleknek, amely egy hivatkozást (hyper link) tartalmaz.
Ezen hivatkozásra rákattintva az ügyfelek egy internetes oldalra jutnak, ahol elkérik jelszavukat és egyéb személyes adataikat. Ezen oldalak ugyanolyan ismertetőjegyekkel rendelkezhetnek, mint a Citibank eredeti honlapja.
Ismerje fel a csaló szándékkal küldött elektronikus leveleket!
Minden Internet-felhasználónak fel kell ismernie a csaló szándékkal küldött e-maileket (más néven "halászás" (phishing), megtévesztés, félrevezetés, kacsa (hoax), csalás (spoof)), amelyek - látszatra - egy jól ismert társaságtól érkeztek, de amelyek nagy kockázatnak tehetik ki Önt.
 • Feladójuk látszólag egy megbízható vállalat vagy egy barát, de céljuk igazából az, hogy Önt rávegyék egy vírus letöltésére vagy egy olyan, csalás céljából készített webhelyre való belépésre, ahol személyes információkat akarnak megszerezni Öntől.
 • Csak akkor nyisson meg egy e-mailt, ha ismeri a feladót!
 • Nehéz az ilyen leveleket azonosítani, de általában arra kérik a címzettet, hogy látogasson el egy hamis weboldalra, és adjon meg, aktualizáljon vagy erősítsen meg érzékeny személyes adatokat. Hogy minél biztosabban rábírják a címzettet adatainak megadására, a címzett számláit fenyegető, sürgős intézkedést igénylő körülményre hivatkoznak. Pl. Az Ön számlája megszűnik, vagy ideiglenesen felfüggesztésre kerül. Önnek valamilyen díjat kell fizetnie, ha nem intézkedik az e-mailben foglaltak alapján.
 • Semmiképpen ne válaszoljon az ilyen jellegű levelekre vagy SMS üzenetekre
 • Ne kattintson a hivatkozásokra olyan kéretlen e-mailekben, amelyek személyes adatok megadására kérik. Még akkor is, ha nem adja meg a kért adatokat, egyszerűen a hivatkozásra való kattintással lehetővé teszi a tolvaj számára, hogy hozzáférjen az Ön számítógépéhez, és figyelje az Ön által leütött billentyűket és jelszavakat, amikor a különböző weboldalakra bejelentkezik.
 • Legyen különösen óvatos az olyan e-mailek megnyitásánál, amelyekhez csatolt fájl is tartozik! Még barátai között is lehet olyan, aki akaratlanul vírust küld Önnek e-mailben.
 • Ha bejelenti, hogy olyan e-mail(eke)t kap a Citibank nevében, amelyeket látszólag a bank küldött, de amelyek tulajdonképpen csalóktól származnak, mi a lehető legszorosabban együttműködünk a rendfenntartó szervekkel az ügy kivizsgálásában. Amennyiben ilyen e-mailt kap, küldje tovább számunkra. Hogy miért? Mert az ilyen e-mailek folyamatosan fejlődnek, és még a legkisebb változtatás - pl. eltérések a beágyazott hivatkozásokban - segíthetik vizsgálatunkat
Citibank "Web" és e-mail küldés a gyakorlatban
Ismerkedjen meg a Citibank gyakorlatával, amelyet a web és az e-mailek tekintetében alkalmaz, ez segít Önnek annak meghatározásában, hogy mire figyeljen.
 • Az Önnek küldött e-mailjeink csak olyan hivatkozásokat tartalmaznak, amely online ismertetést vagy tájékoztatást adnak, vagy a Citibank termékeit és szolgáltatásait népszerűsítik. A hivatkozások csak kényelmi célokat szolgálnak, és az URL közvetlenül is mindig begépelhető.
 • Lehetőséget kínálnak a banki figyelmeztető levelekre történő feliratkozásra, amelynek alapján Ön rendszeres értesítést kap a számláján végzett különböző tranzakciókról.
 • E-mailben értesítjük Önt, ha Citibank Online postájába (postaládájába) új bejövő üzenet érkezett
 • A Citibank kártyájának a számát és az ATM PIN-t csak a Citibank Online szolgáltatásba történő regisztrációjakor kérjük. Ezt követően a bejelentkezéshez már csak Felhasználói Nevét és Jelszavát kell megadnia.
Milyen e-maileket NEM küldünk...
Nem küldünk sürgős intézkedést igénylő vagy időhöz kötött e-maileket, sem pedig olyanokat, amelyben arra kérnénk Önt, hogy adjon meg, aktualizáljon vagy erősítsen meg érzékeny adatokat, mint pl. a Citibank kártya száma, az ATM PIN, a Felhasználói Név, a Jelszó, a T-PIN, a számlaszám, a hitelkártya száma vagy lejáratának dátuma, anyja leánykori neve stb
Ismerje fel a megtévesztési szándékkal létrehozott honlapokat
Létezhetnek olyan beágyazott hivatkozások, amelyek valódinak látszanak, mert valódi társaság nevét vagy annak egy részét tartalmazzák. Ezek a hivatkozások olyan hamis weboldalakra (vagy előugró ablakba) vihetik, ahol arra kérik Önt, hogy érzékeny személyes adatokat adjon meg, aktualizálja vagy erősítse meg.
Észrevehető helyesírási hibákat tartalmazhatnak. A helyesírási hibák lehetővé teszik, hogy a csalási céllal küldött e-mailek az Internet-szolgáltatók által használt spam-szűrőkön átjussanak.
A hamis weboldalak azonosítása nehezebb lehet, mert a böngésző címsávja és a böngésző ablakában megjelenő lakat is hamisítható. Úgy győződhet meg arról, hogy valóban a mi oldalunkra került, hogy begépeli a www.citibank.hu címet, és megpróbálja megkeresni ugyanazt az oldalt.
Hogyan ismerheti fel a csaló emaileket?
 • A kapott e-mailben szereplő hivatkozási linket kérjük, ne nyissa meg, de ha a kurzort rá állítja, akkor láthatóvá válik, hogy milyen oldalra navigálná el Önt
 • Ellenőrizze, hogy a domain (URL) név ismerős-e; a legtöbb esetben a csalók egy bonyolult, hosszú, értelmezhetetlen, megtévesztő nevet használnak, viszont az eredeti név rövid, egyértelműen beazonosítható.
  pl: http://webURL.com/home/default.jsp
 • Ellenőrizze, hogy az URL link tartalmaz-e bármilyen csatolmányt (.exe), amely megfertőzheti az Ön számítógépét.
 • Ellenőrizze, hogy ismeri-e a feladót.
 • Érdemes összehasonlítani a kapott linket, az Ön által használt weboldal elérhetőségével.
 • A magyarországi Citibank Online URL-je mindig www.citibank.hu-val kezdődik
Citibank Mobile Banking Biztonsági tanácsok
Biztonságos jelszó használati tanácsok:
 • telefonját/számítógépét védje külön olyan jelszóval, amely harmadik fél számára nem következtethető ki könnyedén;
 • állítsa be azt, hogy néhány perc inaktivitás után automatikusan záródjon a készülék;
 • győződjön meg arról, hogy az Ön által használt alkalmazások nem tárolják a bejelentkezés adatait;
 • ne tároljon jelszó emlékeztetőket;
 • internetes böngészéskor soha ne tároljon felhasználó nevet vagy jelszót, ha az lehetőségként megjelenik sem.
Fő a biztonság
Telefonja/számítógépe online használatakor, vagy alkalmazás letöltésekor használja alábbi útmutatót adatainak biztonsága érdekében:
 • ha készüléke alkalmas internetes alkalmazás letöltésére, ne feledje a kockázati tényezőket, kacsa (hoax) letöltésével járó csapdákat, illegális software-ek vírusait;
 • kezelje úgy a biztonságos felhasználást, mint ha nyilvános helyen használná a számítógépét;
 • kerülje az online bankolást nyilvános helyen, soha nem tudhatja, hogy ki figyeli a bebillentyűzött titkos adatait (shoulder surfing);
 • ellenőrizze és frissítse rendszeresen a készüléke vírusvédőit.
Soha ne feledje, hogy a nem biztonságos WI-FI környezetben használt internet kockázatokat hordoz. Személyes adatainak ellopása, hamis oldalakra való átirányítás, vírusok letöltése, mind reális fenyegetettséget jelent. Nyilvános helyen használt WI-FI esetén győződjön meg arról, hogy biztonságos környezetben van.
Védje személyes adatait!
Gondolja át kétszer is, hogy milyen személyes adatokat tárol készülékében, milyen információkat oszt meg online (hétköznapjairól, szokásairól, pénzügyi tevékenységeiről), amelyek megkönnyítik a csalók „munkáját”.
Szinkronizálja mobilját számítógépével!
Amennyiben mobilkészülékét szinkronizálja otthoni vagy munkahelyi számítógépével mérlegelje, hogy telefonja milyen személyes információkat tartalmaz, illetve győződjön meg arról, hogy a számítógép nem fogja tárolni azokat.
Maradjon hű a megbízható oldalakhoz, alkalmazásokhoz
Egy mobilkészülék kisméretű képernyője nehezíti a gyanús internetes oldalak árulkodó jegyeinek észrevételét, ezért különösen fontos figyelni a weboldal címére, arra, hogy nem lettünk-e észrevétlenül átirányítva az eredetiről egy másikra.
Az online bankolás gyors és hatékony módja pénzügyeink intézésének, de fontos, hogy kizárólag a bankja által javasolt alkalmazásokat használja. Kerülje az ismeretlen termékek kipróbálását, használatát.
Védekezzen a gyanús software-ek ellen
Mindig ellenőrizze a figyelmeztetéseket, mielőtt letölt egy alkalmazást. Amennyiben ismeretlennek vagy gyanúsnak tűnik, akkor ne töltse le. Amennyiben nyilvános helyen internetezik, kapcsolja ki a Bluetooth-t ha nem használja azt. Ily módon csökkenteni fogja a támadás veszélyét. Használja a biztonságosabb 3G hálózatot.
Telefonos/internetes adathalászat (phone/internet phishing)
Legyen óvatos az sms-ben érkezett linkekre való kattintással. A csalók gyakran használják az adatszerzésnek ezt a módját.
Telefon/internet vírusok
A modern technika eszközeinek elterjedésével, egyre szélesebb a visszaélések módszerének a köre.
A vírusok nagy része alig észrevehetően támad, nem vagy minimális kárt okozva a készülékben.
Kerülje a megbízhatatlan oldalakról való alkalmazások letöltését.
Méltán híres, megbízható oldalakon elérhetőek a különböző készülékek védelme számára kifejlesztett antivírus szoftverek.
Bluetooth
Ha készüléke rendelkezik bluetooth-al, de nem használja azt, kapcsolja ki ezt az alkalmazást.
Használata közben figyeljen arra, hogy biztonságos üzemmódban alkalmazza.
Amennyiben lehetőség van rá kizárólag a Párosított eszközöket engedélyezze. Nyilvános helyen lehetőség szerint ne használja, megelőzve a másolás lehetőségét.
Ne feledje, nem csupán egy telefon
Őrizze készülékét és a benne tárolt adatokat úgy, mint a saját pénztárcáját.
Gondoljon telefonkészülékére úgy, mint egy számítógépre, épp ezért a biztonsági elemeket is kezelje hasonlóan. Ellenőrizze a weboldalak valódiságát, ismeretlen személyektől kapott linket ne nyisson meg. Ügyeljen az óvatlan tekintetekre.
Készüléke megsemmisítése, értékesítése esetén győződjön meg arról, hogy minden személyes információt törölt. Legtöbb eszközön visszaállíthatóak a gyári beállítások. Ne feledje a memória törlését.
Hogyan védjük mi Önt?
Bankunkban szakértői csapat követi az új technológiát, ellenőrzi a gyanús tevékenységeket, ill. szükség esetén azonnal megteszi a megfelelő lépéseket.
Számos biztonsági, megelőző módszert építettünk be folyamatainkba:
 • függetlenül attól, hogy mi hívjuk Önt, vagy Ön hív minket, mindig meggyőződünk arról, hogy valóban ügyfelünknek szolgáltatunk banki információt;
 • automata rendszereink titkosított módon értelmezik az Ön adatait, ahhoz így harmadik fél nem férhet hozzá;
 • online felületre való belépés felfüggesztésre kerül, amennyiben a rendszer 3 sikertelen próbálkozást észlel, ugyanez érvényes a hibás PIN, T-PIN esetén;
 • az online rendszer 5 perc inaktivitás után megszakítja a kapcsolatot;
 • a Citi szigorú előírások alapján kezeli és védi ügyfelei adatainak biztonságát.
Kövesse figyelemmel tranzakcióit:
Mindig tekintse át rendeléseinek visszaigazolását, valamint hitelkártya- és bankszámlakivonatait, amint megkapta őket. Győződjön meg arról, hogy csak az Ön által elvégzett tranzakciókat számolták fel Önnek! Azonnal jelentse a helytelen adatokat!
Aláírás előtt mindig ellenőrizze a bizonylatot, hogy a megfelelő devizanem, illetve a megfelelő összeg van-e azon feltüntetve! (Az Európai Unió országaiban a legújabb veszélyforrás: amikor kártyával fizet a vásárló, a helyi valutanem helyett euróval terhelik meg az ügyfél kártyáját, így például 100 egység helyi valuta helyett 100 euró-t hagyatnak jóvá a gyanútlan kártyabirtokossal.)
Ne engedje, hogy a kártyáját fizetés céljából elvigyék Öntől, mindig legyen jelen a kártya lehúzásakor!
Ha oda nem illő szerkezetet észlel az ATM-en vagy a kereskedő kártyalehúzó gépén, kérjük feltétlenül jelezze nekünk!
Egyenlegét és költései összegét rendszeresen ellenőrizze telefonon!
A legkisebb probléma esetén is hívja fel bankunkat, hogy az esetleges későbbi kellemetlenségeket elkerülhessük! Ha bankkártyájával kapcsolatban bármilyen kérdése, észrevétele van, kérjük hívja CitiPhone Banking telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06-1-288-8888-as telefonszámon. Bankkártyájának használatára vonatkozó részletes szabályokat a szerződési feltételek tartalmazzák.
Print