1. Főoldal
 2. >
 3. Információk a Magatartási Kódexről

Információk a Magatartási Kódexről

Bankoljon, ahogy Ön szereti!
1. A MAGATARTÁSI KÓDEXRŐL ÁLTALÁBAN
A Magatartási Kódex a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 2. § i) pontja szerinti magatartási kódexnek minősül, azaz olyan - piaci önszabályozás keretében létrehozott - megállapodás vagy szabály együttes, amely valamely kereskedelmi gyakorlat vagy tevékenységi ágazat vonatkozásában követendő magatartási szabályokat határoz meg azon vállalkozások számára, amelyek a kódexet magukra nézve kötelezőnek ismerik el.
A Magatartási Kódex célja, hogy "megerősítse a lakossági hitelfelvevők és a hitelezők közötti kapcsolatban nélkülözhetetlen bizalmat. A Kódexben rögzített szabályok maradéktalan betartásával a hitelezők azt vállalják, hogy a lakosság körében átlátható és felelős magatartást tanúsítanak ügyfeleikkel szemben mind a hitelnyújtást megelőző időszakban, mind a felvett hitelek teljes futamideje alatt, továbbá a fizetési nehézségek felmerülése esetén követendő eljárásaikban is".
2010. január 1. napján lépett hatályba a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódex (továbbiakban: korábbi Magatartási Kódex) azzal a céllal, hogy megerősítse a lakossági hitelfelvevők és a hitelezők közötti kapcsolatban nélkülözhetetlen bizalmat.
2. AZ AKTUALIZÁLT MAGATARTÁSI KÓDEX
Tekintettel arra, hogy 2014-ben a korábbi Magatartási Kódex számos rendelkezése jogszabályokban került szabályozásra, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség egyeztetése alapján 2015. február 1-jétől Aktualizált Magatartási Kódex lép hatályba, amely a tavaly jogszabályi szinten nem szabályozott rendelkezéseket tartalmazza.
Az Aktualizált Magatartási Kódex hatálya kiterjed a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Hpt.) és a 2013. évi CCXXXVII. törvény (a továbbiakban: új Hpt.) szerint fogyasztónak minősülő személyek részére végzett hitelezési tevékenység teljes folyamatára, ami az alábbi négy fő területet öleli fel:
 • A felelős hitelezés általános normái
 • Szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elvei
 • Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárások
 • A végrehajtási eljárás előtt és alatt alkalmazandó felelős hitelezői magatartás elvei
3. A CITIBANK CSATLAKOZOTT A MAGATARTÁSI KÓDEXHEZ
A Citibank 2009. szeptember 16. napján, a korábbi Magatartási Kódex elfogadásával egyidejűleg, azonnal csatlakozott a korábbi Magatartási Kódexhez, és annak kötelező érvénnyel alávetette magát. A csatlakozással a Citibank vállalta, hogy a korábbi Magatartási Kódexben foglaltakat magára nézve kötelező érvénnyel elfogadja és azt alkalmazza a lakossági hitelezése során.
Az Aktualizált Magatartási Kódex a korábbi Magatartási Kódex helyébe lép, ezért a már csatlakozott intézményeknek – így a Citibanknak - nem szükséges újabb nyilatkozatot tenni a csatlakozásról, eddigi kötelezettségvállalásuk változatlanul tovább él.
4. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A MAGATARTÁSI KÓDEXRŐL, LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK
Tájékoztató a Citibanknál elérhető hiteltörlesztési könnyítésekről
A következő linkre kattintva eljuthat a Magyar Nemzeti Bank honlapjára, amelyről - többek között - letöltheti:
 • a Magatartási Kódex teljes szövegét: Aktualizalt-magatartasi-kodex
 • A korábbi Magatartási Kódex teljes szövegét;
 • az aláírók és csatlakozók listáját;
 • a nem csatlakozók listáját;
 • a csatlakozni szándékozók listáját;
 • azon intézmények listáját, melyek nem foglalkoznak lakossági hitelezéssel és pénzügyi lízinggel.
A korábbi Magatartási kódex angol nyelvű változata (a fordítás nem hivatalos, a magyar változattal szembeni bármilyen eltérés esetén a magyar nyelvű változat az irányadó):
Previous Code of conduct - English version (Not an official translation, in case of any difference between Hungarian and English version the Hungarian version shall apply):
5. TERMÉKÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZATOK
Az alábbiakban szeretnénk Önnek segítséget nyújtani a Citibank által kínált különböző lakossági hiteltermékek közötti választáshoz.
Ide kattintva az egyes hiteltermékek összehasonlító táblázatait érheti el:
Citibank által nyújtott hiteltermékek összehasonlító táblázata
Citibank által nyújtott hitelkártya termékek összehasonlító táblázata
Folyószámlahitel termékek összehasonlító táblázata
Felhívjuk Tisztelt ügyfeleink figyelmét az MNB fogyasztóvédelmi honlapjára, és az ott szereplő termékleírásokra, összehasonlítást segítő alkalmazásokra (hitelkalkulátor, háztartási költségvetés-számító program). Ezek ide kattintva érhetők el.
A termékekkel kapcsolatos bármilyen további kérdésével, észrevételével kérjük, forduljon bizalommal személyi bankárjainkhoz, hívja hitelvonalunkat vagy a CitiPhone Banking telefonos ügyfélszolgálatunkat. Kérdéseit elektronikus levélben is várjuk.
Print